به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین احمد واعظی در این نشست گفت: در نگاه مدرن به مقوله معرفت، اینچنین بود که این دیدگاه بیان میکند که حقیقت دست یافتنی است.
وی در ادامه افزود: این نگاه فلسفی در عصر روشنگری که اوج آن قرن 18 و 19 است، عینیت بسیار یافته و نحلههای زیادی نیز در این عرصه به وجود آمدند؛ بنابراین درک ما از موضوع مورد مطالعه، میتواند عینی و واقعنما بوده به طوری که روش مناسب، تضمین کننده دسترسی ما به حقیقت باشد.
رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه در حکمشناسیهای فلسفی، عالم جدید باید بیطرف باشد، اظهار داشت: در این خصوص شما برای دسترسی به حقیقت و درستی روش متناسب با آن عالم، باید بیطرف بوده هیچگونه پیشداوری نیز نداشته باشید.
وی سپس تصریح کرد: در جغرافیای فکری حاکم در قرن بیستم، ارکان علمشناسی فلسفی شکسته شده و در باب علم و معرفت، دیدگاهها معمولاً متوجه خود علم بوده که این علم نیز معلوم و مشخص است.
حجتالاسلام والمسلمین واعظی با بیان اینکه زبان، وسیلهای برای حکایت از اشیا و محیط پیرامون است، گفت در نگاه فلسفی سنتی و رایج به زبان به عنوان یک امر سه وجهی نگریسته میشود که دارای یک لفظ و یک معنا و یک محک است.
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: حکایت نشانه زبانی است حکم بیرونی حکایت مستقیم نیست؛ با این نگاه، این تلقی شکسته میشود، زیرا زبان به عنوان واسطه ما و خارج محسوب میشود که البته این تفکر، از تفکرات مدرن در زمینه زبان است.
وی سپس عنوان کرد: در این تفکر، یعنی اینکه ما با زبان بیاندیشیم و فکر ما زبانی است و زبان خودش فرهنگپیچ است، یعنی وقتی با یک زبان سخن میگوییم، به نوعی باورها و تفکرات آنان نیز تغییر میکنند، همین بار تفکر منجر به رواج منظرگرایی و نصفیگرایی شد.
حجتالاسلام والمسلمین واعظی با بیان اینکه تمام اشکال معرفت در فضای هرمنوتیک به وقوع میپیوندد، اظهار داشت: در فضای سنتی چیزی که اعتبار صادق بودن دارد، عام و همگانی است؛ ولی در فضای مدرن، با نسبیگرایی در صدق مواجه میشویم، به عبارتی عنوان میشود که از یک متن ممکن است که قرائات مختلفی به دست آید به طوری که هر کدام از این قرائتها نیز برای آن شخص، حدس و صادق باشد، در حالی که در تفکر سنتی چنین امری وجود ندارد.
وی گفت: توصیف نظریه تفسیری، نیازمند موجه کردن آن است، برای این منظور نیز حتما باید سایر نظریهها مطالعه و نقد شود تا بتوانیم نظریه خود را در این زمینه به اثبات برسانیم.